Mentorji in mentorice mladih ambasadorjev in ambasadork 2014 – 2015

 

V sklopu projekta Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga so mladi ambasadorji in ambasadorke iz OŠ Zreče, OŠ Pod goro, OŠ Ob Dravinji in OŠ Loče vzpostavile povezavo z mentorji in mentoricami iz Španije in Bolgarije. Stkale so se nove prijateljske vezi. Osnovnošolci in osnovnošolke so skozi sproščeno e-klepetanje spoznavali in spoznavale špansko in bolgarsko kulturo, hkrati pa so zastopali in zastopale slovensko kulturo. Koordinatorici mentorjev in mentoric sta takole podali svoji mnenji o projektu in o medkulturnosti.


 

VI. srednja šola Sveti Nikola, Stara Zagora, Bolgarija

»Sem del takozvane izgubljene generacije. Še vedno pomnim, ko nismo smeli_e zapustiti Bolgarije in ko ni bilo svobode govora. Družina mojega očeta je bila smatrana za sovražnico socialističnega sistema, ki je bil na oblasti. Od svojih staršev sem se zato naučila ceniti pomembnost svobode misli in izmenjave idej, tradicij in vrednot z različnimi ljudmi iz različnih delov sveta.

Stara_Zagora777Na naši šoli smo doslej izvedli 4 ali 5 evropskih projektov, v sklopu katerih menim, da je bilo poleg omogočanja mobilnosti učiteljev_ic (veliko učiteljev_ic je v sklopu projekta obiskalo svoje kolege iz raznih delov Evrope), pomembno tudi izmenjavanje idej in pozitivne energije. Trdno verjamem, da bo takšen pristop spremenil razmišljanje in dojemljivost ljudi. Ne kmalu, ampak ko, za vedno!« (Diana Dimitrova, profesorica angleškega jezika)

Stara_Zagora666 Stara_Zagora222

 

 

 

Inštitut za sekundarno izobraževanje »Rafael Pérez Estrada«, Malaga, Španija

Malaga_spanija_nova»Stopanje v stik z drugimi kulturami je zame odlična priložnost, da lahko spoznam vse, kar je v različnosti dobrega. Pomaga mi v gradnji spoštovanja do različnih ljudi in kultur ter omogoča, da tudi jaz delim pozitivne vidike svojega mesta, države, jezika in kulture. Zato mi je ideja projekta MAMD nadvse všeč, saj omogoča ravno zgoraj omenjeno meni in mojim učencem in učenkam ter je postala prava mala pustolovščina. Upam, da vsi ostanemo v stiku tudi po uradnem zaključku projekta!« (Carmen Fernández, profesorica angleškega jezika)