Katarina Vučković, mentorica Šejle Alibabič

katarinaMoje ime je Katarina Vučković in sem iz Bosne in Hercegovine. Že vso življenje živim v Bosni in Hercegovini in s svojim delom v skupnosti sem pričela že v srednji šoli. Sedaj sem izvršna direktorica pri PRONI Centru za mladinski razvoj v okrožju Brčko. V mladinskem NVO sektorju v Bosni in Hercegovini delam že več kot sedem let, aktivna v sektorju pa sem že več kot desetletje. Z mladino v svojem domačem kraju delam na dnevni bazi, prav tako podpiram mladinske pobude po celotni regiji, torej različne mladinske skupine in mlade posameznike pri njihovih študijah, delu in implementaciji projektov, ki so vodeni z njihove strani ter njihov trud spodbujanja pozitivnega mladinskega sodelovanja v skupnosti. Moja pozornost je namenjena mladinskim pravicam preko mladinskega dela v skupnosti, mladinskemu aktivizmu in spodbujanju sodelovanja pri prostovoljstvu.

Moje delo z mladimi se odvija tudi na nacionalni ravni, saj sem članica Komisije za koordinacijo mladinskih vprašanj v Bosni in Hercegovini, znotraj Ministrstva za civilne zadeve. Dodatno zastopam mladinski glas v različnih regionalnih in Evropskih mrežah, tako da moje delo zajema tudi evropski prostor, kjer delam kot trenerka znotraj mreže »Youth Express« za medkulturnost, mladinski aktivizem in prostovoljstvo, kot tudi na področju tematike uporabe umetnosti pri delu z mladimi. Ravno tako sem navdušena nad vzpostavitvijo mladinskega dela kot poklica v Bosni in Hercegovini, ker verjamem, da lahko pomaga mladinskemu razvoju in izobraževanju v prihodnosti.

Študirala sem mladinsko delo in vodenje, sedaj pa sem študentka socialnega dela. V prostem času se ukvarjam z amatersko fotografijo in sem članica skupine artistov, katerih sredstvo izražanja je ogenj. Do sedaj sem imela, skupaj s prijateljem, dve razstavi.

Zakaj je, an splošno, medkulturni dialog pomemben?

Kot mladinska delavka verjamem, da se mladi ljudje največ naučijo iz lastnih izkušenj in izkušenj svojih vrstnikov, medkulturni dialog pa jim ponuja pomembno priložnost za učenje in deljenje izkušenj.

Povezave:
PRONI Center za mladinski razvoj: tukaj
Komisija za koordinacijo mladinskih problemov v BiH / Ministrstvo za civilne zadeve: tukaj
Mreža Youth Express: tukaj
Članek o mladinskem delu, ki ga je napisala Katarina: tukaj
Film, posnet s strani mladinske skupine v Bosni in Hercegovini pod vodstvom Katarine: tukaj
Uradna zabavna stran do fotografij posnetih s strani Katarine: tukaj
Foto blog: tukaj
LinkedIn profil: tukaj