Zaključna konferenca MAMD

Mladinski center Dravinjske doline je skupaj s Celjskim mladinskim centrom in Mladinskim centrom Trbovlje izvedel zaključno konferenco projekta Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga, ki ga financira Evropska komisija, v programu Progress, ki ga izvaja Evropska unija.

Konference, ki je potekala v Mladinskem centru Trbovlje, so se udeležili mladi ambasadorji in ambasadorke medkulturnega dialoga iz sedmih srednjih šol: Šolskega centra Slovenske Konjice – Zreče, Srednje šole Slovenj Gradec in Muta, Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, Prve gimnazije Maribor, Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna, Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana in Ekonomske šole Murska Sobota. Konference so se poleg predstavnikov šol udeležili tudi predstavniki nekaterih mladinskih centrov, ki delujejo v lokalnih okoljih šol in ki so v projektu prav tako sodelovali prostovoljno: MC Hiša mladih Ajdovščina, MC Podlaga Sežana in Javni zavod Vetrnica Slovenj Gradec.

Na konferenci so bile predstavljene aktivnosti projekta MAMD ter izsledki raziskave o stopnji tolerantnosti mladih do različnih. Mladi so do le-teh v povprečju pasivno tolerantni. Najvišji delež nestrpnosti se je pokazal do zapornikov oziroma bivših zapornikov ter do narkomanov. Mladim je bila na kratko predstavljena tudi kampanja proti sovražnemu govoru na spletu »No hate speech«, ki jo v Sloveniji koordinira Urad RS za mladino.

Na srečanju so mladi ambasadorji in ambasadorke po kratkih predstavitvah šol iz rok predstavnikov etničnih in kulturnih manjšin Eve Gračanin (Društvo informacijski center Legebitra), Faile Pašić Bišić (Človekoljubno dobrodelno društvo UP Jesenice), Monike Sandreli (Zveza Romov Slovenije) in Tomaža Deželaka (avtorja knjige »Drugi jaz«) prejeli potrdila za sodelovanje v projektu MAMD in info pakete, ki so jih pripravili v Celjskem mladinskem centru. Tisti, ki so v svojem mandatu opravili pet predvidenih nalog so prejeli še Nefiks – knjižico za beleženje in priznavanje neformalno pridobljenega znanja. V letu 2013 je bilo na enajstih srednjih šolah izbranih 77 mladih ambasadorjev, od katerih jih je Nefiks prejelo 35.

Del zaključne konference je bil namenjen tudi kulturnemu programu. S plesno točko »S plesom proti nasilju« se je predstavila mlada perspektivna plesna skupina N.E.X.U.S iz Celja. Kripl teater KD Svoboda osvobaja Slovenske Konjice pa je uprizoril družbeno kritično lutkovno predstavo za odrasle imenovano »Afera propolis«.

Avtor: MCDD

Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj.

 

sofinanciranje_slo