Mlade ambasadorke medkulturnega dialoga iz OŠ Loče

Ambasadorke_O_Loe2015

»Moje sporočilo medijem o informiranju o različnih kulturah je, da pogosto narobe mislijo in pišejo o drugih kulturah oziroma religijah, še posebej o muslimanski. Moje mnenje o različnih kulturah pa je, da je pri vseh enako: obstajajo pripadniki neke kulture, ki svojo kulturo oziroma vero razumejo na slab način, in takšni, ki jo razumejo na dober način.« (Nika)

»Če odmislimo kulturo in vero, smo vsi enaki, vsi smo ljudje, ki poskušamo živeti življenje na način, ki se nam zdi pravilen. Kultura samo kaže ta način.« (Ana)

»Mislim, da bi se morali v šolah še posebej pogovoriti z otroki, ki bi prišli iz drugih držav. Da bi lahko na primer imeli ti otroci v svojem razredu predstavitev o svoji državi in bi jih tako lahko vsi bolje spoznali in da ne bi imeli že takoj predsodke o njih.« (Bianca)

»Zato ker smo vsi ljudje enaki in se ne delimo na manjvredne in večvredne.« (Hana Petra)

»Moje sporočilo sovrstnicam in sovrstnikom je, da ni pomembna vera, videz, družba, torej da bi to vplivalo na sprejemanje drugačnih, saj smo vsi ljudje. In zato bi se lahko vsi med seboj sprejemali.« (Nadja)

»V projektu Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga mi je najbolj všeč spoznavanje različnih ljudi iz tujih dežel, ker rada sklepam nova prijateljstva.« (Laura)

Za koordinacijo projekta MAMD je na OŠ Loče skrbela učiteljica Ines Lesokovar, ki je prav tako delila svoje mnenje o projektu in medkulturnosti:

 

Ines_Leskovar»Prav tako kot naši učenci sem bila tudi sama navdušena nad obema delavnicama, v katerih so se učenci učili predvsem strpnosti. Delavnici sta tako meni kot njim zagotovo prinesli nova, boljša ter veliko bolj etična razmišljanja o različnosti. Upam, da bo prisega, s katero so lanski_e sedmošolci_ke zaključili_e delavnico z gospo Failo Pašić Bišić, vsem nam še dolgo ostala v spominu in da ji bomo vsi_e skupaj skušali_e slediti: in sicer, da bomo dobri_e, prijazni_e drug do drugega ne glede na barvo kože in jezik, ki ga govorimo, ter da se bomo v prihodnje trudili_e, da bo naš svet lepši in boljši.
Projekt MAMD je po mojem mnenju zelo koristen v osnovni šoli, saj delavnic na to temo ni nikoli preveč. Opazila sem, da je bil ta projekt velika spodbuda, da so se učenci_ke začeli_e o tej temi pogovarjati in o njej razmišljati, kar je vsekakor dobrodošlo. Upam, da ga bomo lahko izvajali_e tudi v prihodnje.«

 

Projekt Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga je v letih 2014 in 2015 izvajan s strani Mladinskega sveta Občine Slovenske Konjice in sofinanciran s strani Finančnega mehanizma EGP in Finančnega mehanizma Norveške.